Ce este Google Analytics? – Ghid Complet 2024

Rezumat

Deci vrei să aflii ce este Google Analytics?

Răspunsul pe scurt este că

Google analytics este un serviciu web oferit de Google prin care deținătorii de site-uri și magazine online pot vedea date și statistici despre traficul site-ului lor și despre vizitatorii care îl accesează.

Pentru a înțelege ce este Google Analytics putem să ne uităm la ce ne ajută:

  • Poți vedea numărul de persoane care accesează site-ul tău într-o anumită perioadă
  • Poți vedea dispozitivele de pe care este accesat site-ul tău (telefon, tabletă, desktop)
  • Poți vedea tarile/regiunile de unde este accesat site-ul tău
  • Poți vedea de pe ce canale de promovare au ajuns vizitatorii tăi pe site (alte site-uri, trafic organic, reclame online plătite, link direct etc.)
  • Poți vedea ce pagini sunt accesate cel mai des de pe site-ul tău

Ce este Google Analytics

Răspunsul complet la întrebarea “Ce este Google Analytics?” sună așa: un “tool” oferit de Google pe care îl poți instala gratuit în site-ul, magazinul sau blog-ul tău pentru a putea vedea și analiza date și statistici despre vitzitatorii tai.

Pentru a putea accesa Google Analytics ai nevoie de un cont Google pe care îl poți folosi să iți creezi un cont de Analytics.

După ce ai creat contul de Google Analytics vă trebui să adaugi o bucată de cod în site-ul tău sau să folosești un program separat (ex. Un plugin de WordPress).

Te vom învață exact cum să instalezi Google Analytics mai jos. După ce ai instalat cu success Google Analytics poți începe să vezi statistici despre vizitatorii tăi.

Din păcate nu vei putea vedea cum au interacționat vizitatorii cu site-ul tău înainte să fii instalat Google Analytics. Însă de acum încolo vei putea vedea toate statisticile importante pentru tine.

De asemenea vei avea gata făcute comparații intre performanța actuală a site-ului și cea anterioară (ex. care a fost creșterea sau scăderea de vizitatorii în luna curentă față de luna trecută).

Mai jos poți vedea un screenshot cu dashboard-ul principal pe care îl vei vedea când intri în cont:

Cu ce mă ajută Google Analytics?

Suntem siguri că ai înțeles ce este Google Analytics, dar poate nu îți dai seama cu ce te ajută.

Orice deținător de site în 2022 trebuie să fie foarte atent la statisticile sale.

Un site care nu are trafic nu iți aduce rezultatele pe care le dorești, iar că să continui să iți crești vânzările trebuie să faci constant schimbări pentru ați îmbunătății rata de conversie și încasările pe care ți le aduce site-ul.

Poate dorești să faci un A/B test două tipuri de pagini de produs pentru a vedea care din ele iți aduce mai multe produse vândute.

Fără să intrăm în detalii tehnice, cu ajutorul anumitor plugin-uri sau cod custom poți crea 2 tipuri de pagini de produs, iar vizitatorii tăi vor fi duși aleatoriu pe una din cele două variante când apasă pe un produs în magazinul tău.

De acolo poți analiza datele importante prin Google Analytics (timpul pe care vizitatorul l-a petrecut pe pagina, dacă a cumpărat sau nu produsul etc.), iar la final vei putea vedea care model de pagină de produs îndeamnă mai mulți vizitatori să cumperer produsele.

Pe lângă statisticile pe care le primești, daca dorești să iți faci reclame pe Google Ads (numit în trecut AdWords) vei avea nevoie de o versiune de Google Analytics pe site-ul tău.

Reclamele pe Google Ads continua să iți ‘servească’ vizitatori din ce în ce mai calificați pentru ați cumpără produsele, pe parcus ce le rulezi.

Pentru ai nevoie să știi ce este Google Analytics și ce face pentru a face tracking la conversiile pe care le generează reclamele (comenzi, lead-uri prin formularul de comandă, numărul de vizitatori aduși de reclame etc.).

În plus, dacă traficul de pe site este plătit atunci vei vrea să știi performanta exactă a reclamelor pentru a fi sigur că investiția în campania de marketing dă roade.

Haide să ne uităm la un exemplu concret în care Google Analytics iți va fi de folos

Exemplu:

Să zicem că ești un antreprenor cu un magazin online care vinde papuci de damă.

Ai făcut eforturi pentru ați promova magazinul, ai investit în marketing digital și fizic și ai spus la țoață lumea despre noul tău magazin.

Cu toate acestea ți se pare că magazinul nu generează comenzile la care te-ai așteptat. Daca nu ai niciun mod să analizezi traficul de pe magazinul tău este ușor să te simți ‘pierdut’ și să crezi că investiția de timp și bani făcută pentru ați deschide magazinul a fost în zadar.

Însă daca ai un mod să analizezi traficul de pe site-ul tău atunci vei putea ‘diagnostica’ problema mult mai ușor.

Dacă știi ce este Google Analytics și îl ai instalat pe magazin poate vei observa în dashboard-ul că Bounce Rate-ul magazinului tău este foarte mare (ex. 80%). Bounce rate-ul procentajul de persoane care intră pe site-ul tău și ies imediat sau nu interacționează cu niciun element sau pagina a site-ului tău după ce au intrat.

Un bounce rate mare poate însemnă că site-ul tău se încarca prea încet și unii utilizatori îl închid înainte să se încarce.

Acest lucru iți poate da de înțeles că trebuie să faci eforturi pentru a îmbunătății viteza site-ului tău, iar după ce faci asta vei observa o creștere a ratei de conversii.

Pe lângă acest aspect, în funcție de tipul site-ului tău vei avea anumite beneficii pentru a instala acest software de tracking.

Alte exemple în care Google Analytics este folositor:

Dacă deții un magazin online Google Analytics trebuie să știi ce este Google Analytics:

  • Determini care sunt cele mai populare produse de pe site-ul tău pentru ați înțelege mai bine clienții și pentru a crea campanii de marketing specifice pentru anumite produse
  • Dacă ai un magazin online care are vizitatori predominanți din Romania vei putea vedea care sunt județele/orașele de unde este accesat cel mai mult magazinul tău. Asta te poate ajuta dacă dorești să creezi campanii de marketing pentru anumite regiuni, unde să deschizi un showroom/magazin fizic unde să iți vinzi produsele.
  • Verifici numărul de comenzi (conversii) pe care le generează magazinul tău, numărul încasărilor generate de magazin și în ce zile ai cele mai multe comenzi.

Dacă deti un blog te-ar ajuta să știi ce este Google Analytics te vă ajuta să vezi care articole au fost cele mai populare pentru a ști cum să iți structurezi conținutul pe viitor și ce subiecte să abordezi. Probabil ți s-a întâmplat să crezi că un articol pe care l-ai adăugat vă avea un suces imens, dar acesta nu a interesat aproape pe nimeni. Cu ajutorul Google Analytics vei putea vedea mai ușor care subiecte îi interesează pe vizitatorii tăi.

Cum instalez Google Analytics în WordPress?

Dacă ai aflat ce este Google Analytics și vrei să îl adaugi și tu pe site-ul tău acest ghid este pentru tine, este gratuit și îți va aduce beneficii imense afacerii tale.

Pentru început asigură-te că ai access la un cont de Google și la dashboard-ul de WordPress (/wp-admin) a site-ului de pe care dorești să vezi traficul.

În primul rând trebuie să iți faci cont pe platforma Google Analytics. Pentru a face asta accesează www.analytics.google.com.

Apasă butonul “Start measuring”.

Aici putem seta datele contului, în primul rând va trebui să dai contului tău de Analytics un nume.

După selectează opțiunile de confidențialitate după cum dorești, le poți bifa pe toate sau poți să nu bifezi niciuna.

Apasă butonul “Next”.

După vom configura proprietatea de Analytics care o vom folosi pe site-ul nostru.

Poți folosi contul de Analytics pentru mai multe site-uri, dar fiecare proprietatea va fi unică pentru fiecare site.

Poți folosi orice nume pentru proprietate, dar cel mai simplu va fi să folosești adresa de domeniu a site-ului.

După selectează Romania ca time zone și valuta în care vrei să fie arătate încasările site-ului.

Apasă butonul “Next”.

În secțiunea următoare poți adaugă câteva date despre firma ta pentru a ajuta Google Analytics să iți recomande anumite caracteristici folositoare pentru tine.

În caz că nu vrei să adaugi aceste date nu este nevoie.

După apasă butonul “Create”.

Pentru a găsi bucata de cod pe care dorim să o integrăm în site-ul nostru vom naviga în contul de Analytics la opțiunea “Admin” din stangă jos.

Acolo vom vedea în coloana “Property” și vom selecta opțiunea “Data Streams” de sub ea.

Aici vom apasă butonul “Add stream” din dreapta și vom selecta opțiunea “Web”.

În căsuță noua deschisa vom adăuga numele de domeniu al site-ului nostru (fară https://) și vom da un nume unic pentru acest flux de date, apoi vom selecta “Create Stream”.

Acum vom vedea o secțiune separata unde găsim mai multe informații despre integrarea Google Analytics, secțiunea de care suntem interesați este bucata de cod din “Taggin Instructions”, vom selecta “Global site tag (gtag.js) …”.

Sub ea se va deschide o căsuță nouă, vom copia toată secțiunea de text între “<!– Global site tag..” pâna la “</script>”.

Copiază tot acest text sau adaugă-l într-un fișier .txt.

După ce avem secțiunea de cod ne vom loga pe site-ul nostru în dashboard-ul de WordPress.

Acolo vom naviga în secțiunea din stangă la “Plugins” și “Add New”. În secțiunea de căutare a plugin-urilor noi vom caută plugin-ul “Insert Headers and Footers by WPBeginner”.

După ce am găsit plugin-ul vom apasă pe butonul din dreapta: “Install Now”, iar după câteva secunde vom apasă pe “Activate”.

Acest plugin de WordPress ne vă ajuta să adaugăm rapid codul de tracking în site-ul nostru.

Pentru a folosi plugin-ul vom naviga în secțiunea din stangă a dashboard-ului la “Setting” și “Insert Headers and Footers”.

Acum că am accesat plugin-ul vom naviga spre prima căsuță de text, sub “Scripts în Header” și vom da paste la codul pe care l-am copiat din contul nostru de Analytics.

Navighează în josul paginii și apasă pe butonul albastru “Save”.

Acum suntem gata, codul de Google Analytics este adăugat în site-ul nostru și poate să înceapă să colecteze date.

Google Analytics Universal vs Google Analytics 4: Care este diferența?

Chiar dacă știi ce este Google Analytics poate ai încercat să instalezi îl pe site-ul tău și ai observat că ai opțiunea să creezi o variantă de Universal Analytics sau Google Analytics 4.

Amândouă versiunile oferă funcționalitățile de tracking, cu mici modificări, desi Google te îndeamnă să instalezi versiunea de Google Analytics 4.

Google Analytics 4 este versiunea nouă de script creată de Google, oferă mai multe funcționalități față de versiunea Universal și promite un tracking mai detaliat a utilizatorilor site-ului tău.

Google Analytics Universal va fi oficial scos din funcțiune pe 1 Iulie 2023, deci un upgrade va fi iminent. În caz că ai deja o versiune de Universal Analytics pe instalată pe site-ul tău poți face upgrade la versiunea de Google Analytics 4 direct din dashboard. Găsești instrucțiuni detaliate aici.

Google Analytics îmi va afecta site-ul?

Chiar dacă știi ce este Google Analytics poate nu știi exact ce impact are asupra site-ului tău.Deși aceasta este o întrebare validă, răspunsul depinde de mulți factori. Dacă mi-ai cere un răspuns general aș spune: Cel mai probabil nu.

Viteza de încărcare a site-ului este un aspect foarte important pe care ar trebui să îl ai în vedere.

Cum am discutat și în exemplul precedent, un timp de încărcare foarte mare va rezulta în mulți vizitatorii care ies de pe site-ul tău, care rezultă automat în mai putini clienți/comenzii care iți revin.

Deși Google Analytics este în esență un script care trebuie încărcat înaintea paginii, în experiență noastră impactul pe care îl are asupra vitezei de încărcare a site-ului tău este minim. Î

n realitate, există aspecte care pot avea un impact negativ mult mai mare asupra vitezei site-ului tău, cum ar fi imagini de dimensiuni prea mari, hosting-ul folosit, lipsa de cache și multe alte aspecte.

Daca site-ul tău este ‘construit’ cum trebuie și optimizat după cele mai bune standarde de viteza atunci impactul pe care îl are Google Analytics asupra vitezei vă fi insignifiant.

Luând în calcul beneficiile pe care ți le oferă Google Analytics, în aproape toate situațiile vei avea de câștigat instalând-ul pe site.

Poți testa gratuit viteza site-ului tău folosind tool-uri online gratuite. Dacă observi că viteza pe care o are site-ul tău este foarte mică (3 secunde este un timp bun de încărcare, site-uri care trec de 6-7 secunde pentru a încarca o pagina vor duce la clienți care se “pierd pe drum”).

În caz că observi că site-ul tău are viteza scăzută te putem ajuta cu un audit gratuit și cu implementarea schimbărilor pentru ați creste performata. Găsești mai multe informații aici.

Concluzie

În 2022 climatul online este mai competitiv ca niciodată și orice antreprenor are nevoie fiecare avantaj pe care îl poate primi pentru ași spori comenzile și clienții care sunt achiziționați online.

Un lucru pe care probabil l-ai învățat este că daca poți să iei decizii pentru firma sau site-ul tău care sunt bazate pe date concrete și statistici vei avea șanse mult mai mari să dai lovitura decât dacă ghicești.

Dacă ai deja un site sau un magazin online și vrei să te ajutăm să instalezi Google Analytics sau orice altă funcționalitate găsesti mai multe informatii aici.