Ce înseamnă copywriter?

Ce este un copywriter?

Daca va intrebati ce inseamnă copywriter, acesta este o persoană care se specializează în scrierea de conținut, cunoscut ca și ‘’copy’’ cu scopul de a promova și a vinde produse sau servicii.

Copywriting-ul este o formă de scriere persuasivă, profesionistă, adaptată unui public, pentru a convinge cititorii să realizeze o anumită acțiune.

Un copywriter nu se ocupă cu drepturile de autor, acela este copyright.


De ce este important să știi?

Copy-ul este primul lucru pe care îl vede potențialul tău client. Fie că e email-ul pe care îl primește de la tine, un anunț online sau landing page-ul tău (prima pagină pe care ”aterizează” vizitatorul), este necesar ca acesta să fie scris de un expert, pentru a maximiza rata de conversie.

Fie că vrei să urmezi această meserie, ai un business și vrei să îl promovezi mai bine sau doar vrei să știi ce înseamnă copywriter, în acest articol vom discuta, în detaliu, ce face un copywriter și de ce acesta este necesar pentru afacerea ta.

Dar, pentru a înțelege cu exactitate ce înseamnă copywriter, trebuie să înțelegem ce este un copy.


Ce este un copy?

Termenul ‘’copy’’ în domeniul marketing-ului înseamnă tipul de conținut care atrage clienții și îi face interesați de produsul tău.

‘’Copy’’, ca să înțelegi mai bine ce înseamnă copywriter, este bucata de text pe care o compune un copywriter (de aici și denumirea).

Copy-ul este folosit la a convinge oamenii să facă o acțiune dorită de tine, precum a cumpără sau a se abona la un newsletter.


Exemple de copy

Copywriting-ul este mai comun decât crezi. Pentru a înțelege mai ușor ce înseamnă copywriter, uite aici două exemple:

 1. Email marketing

În imaginile următoare vei putea observa niște exemple de email marketing, scrise de un copywriter, cu scopul de a atrage oamenii să se înscrie la cursurile lor.

2. Pagini web

Paginile web, numite și landing page-uri, sunt primul lucru pe care utilizatorul online îl vede când accesează link-ul tău. De aceea este foarte important să fie bine optimizat și scris de un copywriter profesionist, pentru a maximiza rata de conversie.

3. Marketing non-digital

Un billboard (panou publicitar) este o formă de marketing non digital, foarte răspândită. În acest exemplu avem o reclamă pentru Coca Cola, ca tu să înțelegi ce înseamnă copywriter.

Ce este un content writer?

Pentru a înțelege ce înseamnă copywriter, este necesar să facem diferența dintre un content writer și un copywriter.

Un content writer este responsabil de conținut. El creează și asamblează materiale scrise sau vizuale pentru a întări autoritatea unui brand.

Scrierile sale sunt de obicei lungi, informative, foarte detaliate și au ca scop apropierea cititorului. Precum acest blog despre ‘’ce înseamnă copywriter’’.

Iar un copywriter este specializat pe scrierea de materiale publicitare scurte, precum titluri, broșuri, afișe, anunțuri de presă, etc. Asta nu înseamnă că un copywriter nu poate avea texte lungi în arsenalul său.

Acum că facem diferența dintre un copywriter și un content writer, și știm ce reprezintă o bucată de copy, e timpul să vedem ce înseamnă copywriter prin a discuta cele mai importante elemente ale copywriting-ului.

Ce înseamnă copywriter cu experiență?

Un copywriter cu experiență va avea următoarele elemente foarte clare în compoziția copy-ului sau:

 • Un text ce oferă o promisiune sau un beneficiu vs un text neoptimizat deloc

În zilele noastre, clientul are mii de opțiuni din care să aleagă. Fie că vinzi un produs sau un serviciu, mereu o să fie competiție.

De aceea e important, ca și copywriter, să faci produsul pentru care scrii să iasă în evidență.

Textul pe care îl compune un copywriter trebuie să răspundă la anumite întrebări, precum: este cea mai bună soluție pentru mine? Este cel mai eficient, mai sigur?

Ca exemplu, avem o companie ce vinde o brățară care te ajuta să menții anumite obiceiuri sănătoase. Copy-ul joacă un rol foarte important în succesul companiei.

Titlul ”The world’s best waking up device can now help you become more productive, relaxed, and mindful.” vs un titlu scris de o persoana care nu se ocupa cu copywriting-ul, precum ”Best bracelet with vibration.”

 • Textul se adresează unui anumit public

Știm că, în business, nu poți atrage pe toată lumea. De aceea trebuie să creezi un avatar al clientului perfect. Clientul care știi sigur că va fi interesat de lucrul pe care îl vinzi.

Un text copy ar trebui să rezolve o problemă cu care se confrunta publicul tău tintă și să o rezolve prin produsul vândut.

Ca exemplu, să înțelegi mai bine ce înseamnă copywriter, este vânzarea de scutece. Ele sunt făcute pentru bebeluși, dar nu le vinzi bebelușilor, ci părinților. Dacă vrei să scrii un copy pentru o companie ce vinde scutece, clientul tău țintă este părintele cu un nou născut, vârsta între 20 și 30, de obicei femei.

 • Textul este testat, ajustat și optimizat

Ca în orice lucru, este necesar să testezi diferite bucăți de copy, pentru a vedea care iți aduce cel mai mare succes. Un copy ajustat bine poate aduce o diferență majora în vânzări sau lead-uri.

Este important să urmărești rezultatele copy-ului tău pentru a vedea ce funcționează mai bine pentru publicul tău țintă.

 • Convinge cititorul să facă o acțiune

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă copywriter, un copy bine realizat va avea mereu un CTA (Call to Action).

Fie că e înscrierea la un newsletter, completarea unui formular sau chiar achiziționarea unui produs, aceste acțiuni au la bază același scop, să mărească rata de conversie.

Ca exemplu avem landing page-ul companiei Domino’s, care nu are unul ci două sau mai multe CTA-uri.

Cei de la Domino’s și-au dau seama că nu întotdeauna ajunge doar un Call to Action.

Ce este foarte interesant totuși, este faptul că, deobicei, CTA-urile sunt verbe precum ”Vezi acum” ”Citește” ”Cumpără”, dar cele alese de Domino’s sunt atât de clare încât nu este nevoie de niciun verb.

 • Textul are dovezi puternice să îl șuștină

Fiecare website bine realizat are, pe lângă copy-ul de calitate, testimoniale, review-uri, rezultate de teste intre diferite produse sau chiar și video-uri de marketing.

Aceste dovezi sunt necesare în a construi notorietate și credibilitate pentru brand-ul tău.


Beneficiile Colaborării Cu Un Profesionist În Marketing

Colaborarea cu un copywriter profesionist aduce numeroase beneficii la un cost moderat. Un copywriter experimentat înțelege psihologia consumatorului, știe cum să se adreseze publicului țintă și poate crea conținut persuasiv care să genereze vânzări. Află ce înseamnă copywriter și cum te poate ajuta un profesionist printr-o consultanță cu RocketWeb.


Ce rezultate aduce un expert

Colaborarea cu un copywriter aduce numeroase beneficii pentru un business. Iată ce înseamnă copywriter cu adevărat:

 • Crește Atractivitatea și Relevanța Mesajului:
  Un copywriter priceput poate crea mesaje care atrag atenția și păstrează interesul publicului țintă.
  El poate adapta limbajul și tonul în funcție de audiență, făcând comunicarea mai personalizată și relevantă.
 • Optimizează Conținutul pentru Conversii:
  Un copywriter înțelege psihologia consumatorului și știe cum să creeze conținut care să îi determine pe oameni să acționeze, cum ar fi să cumpere un produs sau să completeze un formular.
 • Îmbunătățește Prezentarea Produselor sau Serviciilor:
  Prin utilizarea unor cuvinte persuasive și atrăgătoare, un copywriter poate evidenția avantajele și beneficiile oferite de produsele sau serviciile business-ului tău.
 • Consolidează Brandul:
  Un copywriter poate contribui la construirea și consolidarea identitățîi de brand prin crearea unui ton și stil de comunicare coezive.
 • Crește Credibilitatea:
  Includerea de dovezi, cum ar fi testimoniale sau studii de caz, în conținutul creat de un copywriter sporește încrederea consumatorilor în produsele sau serviciile oferite.
 • Optimizează SEO:
  Un copywriter bine informat poate integra cuvinte cheie relevante în conținut, ajutând astfel la îmbunătățirea poziționării în motoarele de căutare.
 • Economisește Timp:
  Angajarea unui copywriter permite antreprenorilor și echipei de marketing să se concentreze pe alte aspecte ale afacerii, știind că conținutul este în mâini competente.
 • Răspunde Rapid la Schimbări:
  Un copywriter poate adapta rapid mesajele în funcție de schimbările din piață, trenduri sau feedback-ul clienților.
 • Crește Rata de Conversie:
  Prin crearea unor texte persuasive și CTA-uri eficiente, un copywriter poate contribui la creșterea ratei de conversie a vizitatorilor în clienți.
 • Adaptează Conținutul pentru Diverse Canale de Comunicare:
  Un copywriter experimentat știe cum să ajusteze mesajele pentru diferite platforme și canale de marketing, cum ar fi social media, email marketing sau paginile web.

În concluzie, când te întrebi ”ce înseamnă copywriter” e necesar să știi că investiția în serviciile unui copywriter poate avea un impact semnificativ asupra succesului și vizibilității business-ului tău, aducând conținut de calitate care să angajeze și să convertească publicul țintă.

Dacă dorești realizarea unui copy pentru site-ul sau magazinul tău online, apelează la RocketWeb.