Ce este un motor de căutare?

aprilie 6, 2023

Un motor de căutare este o aplicație care caută și găsește informații pe internet, analizând conținutul paginilor web și creând o listă de rezultate relevante pentru căutări introduse de utilizator.

Ce este un motor de căutare?

În acest articol, vom explora mai în detaliu ce este un motor de căutare, exemple de motoare de căutare, istoria acestora, modul în care funcționează, de ce Google este cel mai popular și cum se poate optimiza un site pentru motoarele de căutare.

Cum funcționează motoarele de căutare?

Ai aflat ce este un motor de căutare, acum hai să vedem cum funcționează.

Motoarele de căutare folosesc algoritmi sofisticați pentru a analiza conținutul paginilor web și pentru a returna rezultate relevante pentru utilizatorii lor. Acești algoritmi folosesc diferite metode pentru a indexa (înregistra) și clasifica paginile web în funcție de relevanța lor pentru anumite căutări.

Procesul de indexare începe atunci când motoarele de căutare scanează paginile web pentru a colecta informații despre conținutul lor. Aceste informații sunt apoi stocate într-o bază de date centrală numită index.

În procesul de indexare, motoarele de căutare colectează informații despre titlul paginii, descrierea, conținutul textului, etichetele meta, linkurile interne și externe și alte elemente relevante.

După ce paginile web sunt indexate, motoarele de căutare folosesc algoritmi pentru a clasifica paginile în funcție de relevanța lor pentru diferite căutări. Acești algoritmi analizează factori precum densitatea cuvintelor cheie (de câte ori apare cuvântul cheie în text), calitatea și relevanța conținutului, popularitatea site-ului și alți factori.

Pentru a returna cele mai relevante rezultate pentru utilizatori, motoarele de căutare folosesc și alte tehnici, cum ar fi îmbunătățirea relevanței prin localizare și personalizare.

De exemplu, motoarele de căutare pot afișa rezultate relevante pentru locația utilizatorului sau pot personaliza rezultatele în funcție de istoricul de căutare sau de alte informații despre utilizator.

Motoarele de căutare folosesc și o serie de instrumente și tehnologii pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Aceste instrumente includ, sugestii de autocompletare și corectarea căutării, rezultate de căutare îmbunătățite cu imagini, videoclipuri sau hărți și alte caracteristici care îmbunătățesc experiența de căutare.

Haide să îți dăm un exemplu concret. Ca să ajungi la acest articol cel mai probabil ai intrat pe Google și ai scris "ce este un motor de căutare" (sau ceva similar) în bara de search, iar Google ți-a recomandat acest articol. Pentru ca acest lucru să se întâmple, acest articol a trebuit să fie indexat de către Google, și algoritmul lor de recomandări a trebuit să deducă că articolul răspunde la întrebarea "ce este un motor de căutare".

Da, motoarele de căutare analizează și calitatea conținutului paginilor pe care le recomandă. Dacă noi am fi publicat un articol cu titlul "Ce este un motor de căutare?" dar am fi scris doar informații despre cum să faci o ciorbă de burtă care o face pe mama soacră geloasă atunci algoritmul de la Google ar fi dedus că această pagină nu ar fi o recomandare bună pentru când cineva scrie "ce este un motor de căutare" în bara de search.

Exemple de motoare de căutare

Un infografic care arată mai exact ce este un motor de căutare și care este cel mai popular motor de căutare (Google cu 89% popularitate)
Google este cel mai popular motor de căutare, având 89% dintre toate căutările web, sursa.

Există multe motoare de căutare disponibile astăzi, dar cele mai populare includ Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Ask.com și AOL Search. Fiecare dintre aceste motoare de căutare are propriile sale caracteristici și funcționalități unice, precum și o bază de date vastă de informații pe care o utilizează pentru a genera rezultate relevante pentru utilizatori.

Istoria motoarelor de căutare

Pagina de căutare pentru Archie, sursa Wikipedia

Primul motor de căutare a fost lansat în 1990, numit Archie, care a fost creat pentru a găsi fișiere pe FTP-uri. Apoi, în 1991, a fost lansat WAIS (Wide Area Information Server), care a permis căutarea în texte în întregime. În 1993, a fost lansat Aliweb, care a permis webmasterilor să-și trimită site-urile pentru a fi indexate. În 1994, primul motor de căutare pentru web a fost lansat de Yahoo!. În 1996, Google a fost fondat și a devenit rapid unul dintre cele mai populare motoare de căutare din lume.

De ce Google este cel mai popular motor de căutare?

Pe lângă întrebarea "Ce este un motor de căutare?" poate te-ai întrebat și de ce Google este atât de popular. Până la urmă, există multe motoare de căutare. Totuși, când pui cuiva întrebarea "ce este un motor de căutare?" există șanse mari să îți explice ce este Google.

Ai auzit vreodată gluma "Dacă cauți ceva pe a doua pagină pe Google înseamnă că ești disperat".

Sentimentul acesta este motivul pentru care majoritatea dintre noi preferăm să folosim Google și nu alte motoare de căutare. Algoritmul de la Google este foarte bun la a deduce ce vrei să cauți și să îți recomande site-uri/pagini care îți oferă ceea ce cauți.

Google a oferit (și încă oferă). Doar uită-te cum arăta pagina de la Google în 2003 și cum arăta pagina de la Yahoo! în 2003.

Pagina de căutare Yahoo! din 2003
Pagina de căutare Yahoo!
Pagina de căutare de la Google din 2003
Și pagina de la Google

Pe Google ai doar o bară de căutare și 2 butoane (dintre care vei folosi doar unul 99% din timp). Este mult mai simplu, curat și te ajută să ajungi mai rapid la informația pe care o cauți. Practic, toți folosim motoare de căutare ca să găsim informații, nu să vedem reclame.

Când Google era încă un concept tânăr, majoritatea motoarelor de căutare făceau bani prin a vinde reclame pe pagina lor de căutare. Părea a fi o strategie logică, până la urmă aceea este pagina pe care o vor vedea toți utilizatorii nu?

Google a schimbat asta. In loc să vândă reclame pe pagina principală, a vândut reclame pe pagina căutărilor individuale, relevante cu căutările utilizatorilor. În acest fel, dacă un utilizator căuta "frizerie timișoara", Google arată reclame doar de la saloane de frizerie din Timișoara. În acest fel utilizatorii au o experiență de navigare mai simplă și ajung mai rapid la răspunsul dorit.

A fost un model mai bun și pentru firmele care voiau să arate reclame. În acest fel, în loc să arăți reclama ta la foarte mulți utilizatori care nu sunt interesați de ce vinzi, vei arăta reclama ta doar la persoane care caută serviciile tale.

Pe langă toate acestea, Google oferă și multe servicii care nu le poți găsi în rest (sau care sunt superioare față de alte servicii). Google Maps, Google Earth, Google Meet și Gmail sunt doar câteva exemple.

Majoritatea acestor servicii sunt gratuite, rapide și intuitive. Este destul de greu să te bați cu "gratis".

Cum optimizez un site pentru motoare de căutare?

Poate te-ai lămurit ce este un motor de căutare, dar acum haide să vedem cu ce te ajută această informație.

Haide să revenim la gluma cu pagina a doua de pe Google. Gluma asta are un sâmbure foarte mare de adevăr. În medie, doar 0.63% dintre persoane accesează pagina a doua a unei căutări pe Google. Mai puțin de unul din 100. În realitate, majoritatea persoanelor accesează doar primele trei rezultate de pe prima pagină, acestea generând 52.7% dintre click-uri pentru o accesare.

Atunci, dacă ai un site web și vezi că paginile tale sunt recomandate pe pagina a doua pe Google dintre alte sute de pagini, ai fi tentat să te bucuri. Defapt, dacă nu apari pe prima pagină nu prea exiști.

Poate te întrebi atunci dacă poți face ceva ca să îmbunătățești cât de "sus" apari în căutări. Răspunsul este da, acest proces se cheamă SEO (Search Engine Optimization).

Avem un articol care explică mai detaliat ce este și cum se face optimizarea SEO, dacă ești interesat, apasă aici.

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) este procesul de îmbunătățire a vizibilității unui site în rezultatele căutărilor. Există multe aspecte ale SEO-ului, câteva strategii de bază includ identificarea cuvintelor cheie relevante pentru site-ul tău, crearea de conținut de calitate și relevant pentru acele cuvinte cheie, optimizarea titlului și textul paginilor și crearea unui design atractiv care se încarcă rapid.

Există și factori externi care influențează cât de bine ești "văzut de Google". Câte site-uri au link-uri către site-ul tău, calitatea acestor site-uri și câte persoane îți accesează site-ul sunt doar câteva dintre acestea.

Optimizarea SEO este un proces destul de complicat. Asta se datorează faptului că nu există un set strict de reguli pe care să le implementăm pentru un site. Persoane care lucrează la Google dau uneori sfaturi pentru optimizare, dar nimeni nu știe defapt cum merge algoritmul care alege poziția rezultatelor pe Google (nici măcar cei de la Google).

Asta se datorează faptului că algoritmul care "decide" (numit Rankbrain) este un algoritm care folosește inteligență artificială pentru a învăța singur să își facă treabă și nu urmărește un set strict de instrucțiuni. Noi putem doar să analizăm ce decide algoritmul și să tragem niște concluzii despre ce "îi place", dar nu vom știi niciodată cu siguranță totul despre el.

Totuși nu te speria, există strategii și tehnici care un expert SEO le poate implementa ca să te ajute cu site-ul tău. Dacă ești interesat de aceste servicii, găsești mai multe informații aici.

Concluzie

În concluzie, sperăm că te-ai lămurit ce este un motor de căutare. Există multe motoare de căutare disponibile astăzi, dar cele mai populare includ Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Ask.com și AOL Search. Motoarele de căutare utilizează algoritmi sofisticați pentru a găsi și afișa informații relevante pentru utilizatorii lor. Pe lângă întrebarea "Ce este un motor de căutare?" am analizat si de ce Google este cel mai popular motor de căutare din lume.

După ce ai aflat ce este un motor de căutare, ai învățat și de ce este important să îți optimizezi site-ul pentru motoarele de căutare și cum faci asta.

Este important să identificați cuvintele cheie relevante pentru site-ul dvs., să creați conținut de calitate și relevant pentru acele cuvinte cheie și să optimizați meta-titlurile și meta-descrierile. Este, de asemenea, important să te asiguri că site-ul tău este compatibil cu dispozitivele mobile și să aibă un profil de backlink sănătos.

Prin urmare, atunci când optimizați site-ul dvs. pentru motoarele de căutare, trebuie să fiți strategic și să aveți răbdare pentru a vedea rezultatele.

În final, ce este un motor de căutare este o întrebare destul de complexă. Prin motoarelor de căutare, utilizatorii au acces la o cantitate imensă de informații și pot găsi rapid și eficient informațiile de care au nevoie.

Conținutul Articolului
Primary Item (H2)
FII LA CURENT CU CELE MAI NOI ȘTIRI DIN MEDIUL


    P.S. Promitem să nu îți spamăm inbox-ul

    chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram